Een zittende levensstijl kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Hoe minder je overdag zit of ligt, hoe beter de kansen op een gezond leven.

Als je overdag staat of beweegt, heb je een lager risico op vroegtijdig overlijden dan wanneer je continu achter een bureau zit. Als je een zittende levensstijl hebt, heb je een grotere kans op overgewicht, het ontwikkelen van diabetes type 2, hartaandoeningen, en het ervaren van depressie en angst.

Wat doet een zittende levensstijl met je lichaam?

Mensen zijn gebouwd om rechtop te staan. Uw hart en bloedvaten werken dan efficiënter. Ook je darmen werken efficiënter als je rechtop staat. Het komt vaak voor dat mensen die in het ziekenhuis in bed liggen, problemen hebben met hun darmfunctie.

Als je lichamelijk actief bent, verbetert je algehele energieniveau en uithoudingsvermogen, en de botten in het lichaam blijven sterk. Zelfs als je sport maar veel zit, loop je nog steeds het risico op gezondheidsproblemen, zoals het metabool syndroom. Volgens de laatste onderzoeken moet je 60-75 minuten per dag matig intensief bewegen om de gevaren van overmatig zitten tegen te gaan.

Langdurig zitten kan ook problemen met uw rug veroorzaken, vooral als je consequent in een slechte houding zit of geen ergonomisch ontworpen stoel of werkplek gebruikt. Een slechte houding kan ook leiden tot een slechte gezondheid van de wervelkolom, zoals compressie in de tussenwervelschijven in je  wervelkolom, wat leidt tot vroegtijdige degeneratie, wat zeer pijnlijk kan zijn.

Last van rugpijn na een hele dag achter de computer op kantoor? Zorg dat je regelmatig beweegt tijdens het werken. Zorg daarnaast voor een juiste stoel en neem wellicht een infrarood kussen of een ander massagekussen voor de rug mee naar werk om het extra comfortabel te maken.

Hoe kunt je je gezondheid behoeden voor de gevaren van zitten?

Als je niet genoeg beweging in je dag krijgt, is het niet te laat om het om te draaien en daarbij grote gezondheidsvoordelen te behalen. Je kunt op meerdere manieren activiteit bouwen in de dag.

Loop of fiets bijvoorbeeld en laat de auto thuis voor kleine afstanden. Gebruik de trap in plaats van de lift of roltrap, of loop in ieder geval de roltrap op. Stap een halte eerder uit de bus en loop de rest van het traject. Parkeer verder weg van waar je heen gaat en loop de rest van de weg. Bereken hoe lang je erover doet om een kilometer te lopen – misschien kom je sneller op je bestemming aan door te lopen dan wanneer je op het openbaar vervoer wacht.

Ook op werk kun je meer activiteit inplannen. Neem de trap in plaats van de lift. Loop naar collega’s toe en praat met ze in plaats van ze te e-mailen. Neem je lunchpauze niet achter je bureau en geniet van een korte wandeling buiten als je kunt of organiseer wandel vergaderingen.

Hoe dan ook, zorg dat je meer activiteit in je dag plant en minder gaat zitten, zitten is bovendien het nieuwe roken.