Een mat voor de deur lijkt zo gewoon dat het de meeste mensen nauwelijks opvalt, behalve als deze ontbreekt. In het stenen tijdperk, zo’n vijfentwintigduizend jaar geleden, werd nog boomschors gebruikt als materiaal. Later in Mesopotamië werden, zesduizend jaar geleden, de eerste gevlochten matten geproduceerd. In de negentiende eeuw werd rubber gebruikt en in de jaren twintig van de vorige eeuw werden massaal kokosmatten geconstrueerd. In onze tijd zijn er, door de technologische ontwikkeling, verschillende kunststoffen bijgekomen die als basis dienen voor het maken van een goede mat.

Het belang van een deurmat is iets dat al eeuwenlang wordt onderkend. Zeker in onze westerse maatschappij waarin je je schoenen aanhoudt als je ergens binnenkomt. Als je dus op zoek bent naar een geschikte mat voor je huis of bedrijfspand, dan is het een goed idee om te weten welke mogelijkheden er op dit gebied zijn.

Welke mat en waarom?

Om te beginnen is er het verschil tussen een schoonloopmat en een droogloopmat.
De schoonloopmat is voornamelijk bedoeld om de schoenen aan de onderkant direct schoon te vegen. Normaliter wordt er twee derde van het vuil van buiten naar binnen gelopen. Daarom worden er dikwijls stugge polen voor de matten gebruikt die een schrapende werking hebben. Een zeer geschikt type mat hiervoor is de borstelmat, waarbij de polen rechtop staan of de spaghettimat, die er qua vezelstructuur uitziet als gekookte spaghetti in een pan.

Het vuil hoopt zich op in de vezels en dat is de reden waarom de mat dient te worden schoongemaakt. Regelmatig stofzuigen is meestal afdoende. Sommige matten kunnen in de wasmachine, dat is zeker het geval wanneer deze een onderkant van nitril rubber hebben. Het is niet zo dat een schoonloopmat geen vocht opneemt, maar deze mat doet dat voor de helft minder dan een droogloopmat, die op zijn beurt ook wel weer wat vuil afneemt.

Ideale combinatie

De droogloopmat wordt gemaakt van katoen of microvezels, vanwege de absorberende werking. De ventilatie zorgt ervoor dat het vocht weer in de omgeving wordt opgenomen. De structuur is echter dusdanig dat het vuil snel bovenop de mat blijft liggen. Nu zou de ideale combinatie kunnen zijn dat de schoonloopmat buiten wordt gelegd en de droogloopmat binnen.

Naast de standaarduitvoeringen kun je gelukkig ook kiezen uit maatwerk. Het ene pand is het andere niet, dus maten verschillen. Ook is er een mogelijkheid om extra aandacht te vestigen via de deurmat. Dit kan een bedrijfslogo zijn, maar evenzogoed kun je je favoriete huisdier erop laten afbeelden. Wie had dat vroeger kunnen bedenken? Want dat er al tijden lang iets voor de deur ligt, staat buiten kijf.