Iedereen heeft wel één of meerdere trappen in huis, want hoe bereik je anders hoogtes? Niet iedereen kan eenvoudig op dat keukenkastje komen om schoon te maken, maar dat hoge kozijn om te schilderen is ook niet prettig om via een stoel te bereiken. En hoe maak je de dakgoot schoon? Een houten trap is een ideaal middel om net even wat grotere hoogtes te kunnen bereiken op een veilige manier. Zo hoef je niet te balanceren op een instabiele stoel bijvoorbeeld.

Wat is een houten trap?

Een houten trap is een handig hulpmiddel van het materiaal hout met twee stijlen aan de linker- en rechterzijde en daartussen in de zogenoemde treden, oftewel ‘traptreden’. Over het algemeen is dit type trap gemaakt van Southern Yellow Pine of Oregon Pine waarbij de sporten gemaakt zijn van stevig essenhout. Dit type hout wordt specifiek gebruikt omdat de kwaliteit voor de doeleinden meer dan voldoende zijn, zoals het houden van gewicht bijvoorbeeld.

Standaard zijn de trappen van hout behandeld met lijnolie om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van uitdroging. Als je liever de houten trap wilt verven omdat het bijvoorbeeld beter bij je interieur past of omdat je niet zo graag tegen het hout zelf aan kijkt, dan kun je het beste even informeren of de trap ook zonder behandeling geleverd kan worden. In veel gevallen is dat namelijk wel het geval. Verf pakt namelijk niet tot slecht op de lijnolie waarmee de houten trap wordt behandeld, daardoor kun je beter vragen naar een onbehandeld product.

Een trap van natuurmaterialen heeft ook onderhoud nodig

Op zich heeft een trap niet veel onderhoud nodig, anders dan dat je hem natuurlijk voorzichtig behandeld en niet overal neergooit of tegen aan stoot. Toch heeft een trap, behandeld of onbehandeld, wel af een toe een beetje onderhoud nodig. 

Het meeste ‘werk’ zit hem in het zorgen dat de trap niet uitdroogt op den duur. Dit gebeurt niet snel, maar zonder enige behandeling in de loop van de jaren zal je merken dat er toch uitdroging in het hout plaatsvindt. Je kunt dit voorkomen door een trap te behandelen tegen uitdroging. Dit kan bij een niet-geverfde trap het beste gebeuren door lijnolie te gebruiken. Ongeveer één keer per jaar, afhankelijk ook van de weersomstandigheden. Heeft hij veel in de warmte en in de zon gestaan? Dan is één keer per jaar zeker aan te raden. Staat hij altijd koel en binnen? Dan kun je dit ook eens per 1,5 a twee jaar herhalen. 

Heb je een ladder die geverfd is? Ook deze kan op den duur uitdrogen. Afhankelijk van het de verf of de lak waarmee hij behandeld is heeft hij herhaling en/of een oliebehandeling nodig. Je kunt het beste informeren bij de specialist wat de juiste keuze is op basis van jouw aanpassing. 

Verder zijn er eigenlijk geen zaken waar je rekening mee moet houden als je een houten trap gaat aanschaffen. Denk tot slot wel altijd aan je eigen veiligheid en plaats de trap stabiel.