Vaak wordt de vraag gesteld wat VCA certificaten nu eigenlijk betekent. Wanneer je dit eens op Google hebt opgezocht dan zul je vaak een kort antwoord krijgen. Daarom geven we je nu een uitgebreidere uitleg. De afkorting VCA staat voor, veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Een VCA certificaat hebben een hoop bedrijven inmiddels al in bezit.

Wat is VCA?

Concreet is VCA certificering een systeem van management wat fungeert als middel om te veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Dit is op het moment niet wettelijk verplicht. Maar soms is dit voor overheidsinstanties of opdrachtgevers wel een minimumeis, dit is niet verboden. Hierdoor weet een opdrachtgever 100 procent zeker dat er zorg wordt gedragen voor de procedures van veiligheid.

Een VCA gecertificeerde werknemer of leidinggevende heeft VCA cursus gedaan, en vervolgens het VCA examen gehaald. Wat dit inhoudt is dat deze werknemer een lange periode van het opdoen van kennis en expertise heeft doorlopen, en dat hij of zij daardoor 100 procent zeker over de benodigde capaciteiten beschikt om de veiligheid op de werkvloer te bevorderen. Dit is vooral in de bouwsector van groot belang.

Meer dan enkel een checklist

Een VCA certificaat is meer dan enkel een checklist van eisen waar je aan moet voldoen. Het is een programma dat heel erg veelzijdig en uitgebreid is, het helpt een bedrijf om gezonder en veiliger te werken. Dit heeft als doel om het aantal bedrijfsongevallen te reduceren. Een VCA cursus voor medewerkers heeft voor een bedrijf een ongelooflijk grote meerwaarde. Medewerkers die het VCA examen halen hebben ongekend goede kennis over de werkzaamheden waarin zijn actief zijn.

Op deze manier kun je de werkvloer veiliger maken op een manier die echt verandering aanbrengt. Daarnaast is het gunstig met potentiƫle klanten op het oog. Want, deze zullen een bedrijf met VCA gecertificeerde werknemers of leidinggevenden aantrekkelijk vinden. Dit betekent namelijk dat er zorg wordt gedragen voor het bedrijf. En dit vinden veel klanten erg belangrijk. Vooral in de bouw. Dit is een beroep dat soms nog wel eens gevaarlijke situaties en procedures kent.

Meer weten over VCA of andere voren van veiligheid in de bouw? Klik dan hier.

Welke soorten bestaan er?

Er bestaat een basis en een VOL VCA. Een basis VCA is een certificaat dat vooral bedoeld is voor uitvoerende medewerkers. Een VOL VCA is voor leidinggevenden en Zzp’ers.
Daarnaast bestaat er nog een VIL VCU, deze is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn voor uitzendbureaus.

VCA gelinkt aan het bedrijf zelf

Je hebt niet enkel VCA gelinkt aan personen en dus aan medewerkers, maar ook aan bedrijven zelf. Meer of minder eisen worden gesteld aan de hand van het soort certificering. Je stelt een bepaal actieplan op om het VGM-beheersysteem te verbeteren, vervolgens moeten deze punten worden uitgevoerd. Daarna is het mogelijk om een certificaat aanvraag in te dienen bij de certificatie instelling. Dit is een erkende instelling die vervolgens het VGM-beheersysteem audit. Wanneer door hem of haar de veronderstelling is gemaakt dat je voldoet aan de gestelde eisen, dan krijg je het certificaat.