Gordijnen kopen, het is een keuze die zeer veel mensen op een bepaald moment maken. Door het kopen van gordijnen wordt er niet alleen een visuele meerwaarde gerealiseerd in je woning. Voor gordijnen geldt bovendien ook dat ze de privacy in je huis een duwtje in de rug geven. Daarnaast kunnen ze ook op vlak van thermische isolatie een niet onbelangrijke meerwaarde creëren. In ieder geval, ben jij net zoals zoveel andere mensen eveneens van plan om over te gaan tot het kopen van gordijnen? Dan is het zeker en vast aan te raden om rekening te houden met de verschillende interessante tips die we hieronder op deze pagina voor jou op een rijtje hebben gezet. 

Tip 1: Keuze tussen standaard en maatwerk gordijnen kopen

Ga je nieuwe gordijnen kopen voor in je woning? Dan dien je in eerste instantie rekening te houden met het verschil tussen enerzijds standaard gordijnen en anderzijds maatwerk exemplaren. Voor deze eerste geldt dat ze voordelig zijn in aankoop en bovendien ook vaak meteen uit voorraad leverbaar zijn. Heb je er genoeg van dat het daglicht ongestoord in al jouw kamers door kan penetreren? Of wil je mogelijks graag het privacy gehalte in je woning verbeteren en zit je bijgevolg niet te wachten op een lange levertijd? Dan zijn standaard gordijnen wellicht de beste keuze. 

De behoeften aan maatwerk gordijnen is door de jaren heen sterk toegenomen. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat mensen in hun woning tegenwoordig steeds vaker gebruik gaan maken van raampartijen die allesbehalve over een standaard formaat beschikken. De gewone gordijnen die op de markt zijn terug te vinden zullen zich daar wellicht niet optimaal voor lenen. De keuze voor maatwerk is dan eigenlijk een absolute must. Dit geldt ook voor de situatie waarin je bijvoorbeeld over zeer concrete visuele eisen beschikt voor wat jouw gordijnen betreft. 

Tip 2: Let goed op de vereiste afmetingen voor je gordijnen

Van cruciaal belang om rekening mee te houden bij gordijnen kopen heeft betrekking tot de afmetingen waarover ze dienen te beschikken. Het spreekt voor zich dat je er graag zeker van zal willen zijn dat de gordijnen de raampartijen op een optimale manier weten af te dekken. Enkel en alleen op deze manier kan je voorkomen dat er alsnog vervelend daglicht naar binnen valt in de ruimte. Bovendien is het zo dat gordijnen die niet perfect “matchen” met de raampartijen ook vrij slordig ogen. Ook dat is uiteraard niet meteen de bedoeling. 

Tip 3: Denk in functie van hetgeen je wil realiseren met je gordijnen

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij gordijnen kopen ook rekening zal willen (en moeten) houden met de reden waarom je ze wenst te kopen. Heeft deze keuze bijvoorbeeld een louter visueel doel? Dit met andere woorden omdat je met behulp van gordijnen de gezelligheid in huis naar een hoger niveau wenst te tillen? Dan spreekt het voor zich dat je andere gordijnen zal willen kopen in vergelijking met de situatie waarin je bijvoorbeeld behoeften hebt aan (extra) verduistering in een bepaalde ruimte. Denk dus in ieder geval goed na over het type gordijnen waar je behoeften aan hebt.