Bijna iedere ouder komt wel eens voor een situatie te staan waarin het kind weigert te eten. Voordat men het zelf doorheeft wordt er gedreigd. “Als je je bordje nu niet leeg gaat eten, krijg je geen toetje of gaan we geen leuke dingen meer doen.” Hierdoor is het allesbehalve gezellig aan de eettafel. Hoewel gezond eten belangrijk is, is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat het iedere avond een strijd is om er iets groens in te krijgen. Ook in het onderwijs bespeuren we deze ontwikkeling. Kinderen eten slecht of eten alleen dingen die ze wel lusten. Hierdoor is het voedingspatroon minder gevarieerd, met alle gevolgen van dien.

 

Het is daarom voor veel ouders van belang dat zij weten hoe ze kinderen kunnen aansporen om gezonder te eten. Supermarkt bestellen online bij Butlon en allemaal gezonde dingen in huis halen is niet genoeg. De kinderen moeten ook aangemoedigd worden om daadwerkelijk nieuwe gerechten uit te proberen. Maar hoe kunnen zij dit het beste aanpakken? In dit artikel geven we 3 tips hoe we als opvoeders kinderen gezonder kunnen laten eten. Zowel als onderwijsinstelling als de ouders zelf.

 

1.      Leg uit waarom gezond eten belangrijk is

 

Uit volwassen perspectief is het soms heel lastig om je te verplaatsen in een kind. Vaak zien we het weigeren van gezond eten als rebels gedrag. Ze moeten maar luisteren. Zo denken is eigenlijk heel kortzichtig. Het is namelijk logisch dat een kind bepaalde smaken weigert, omdat het simpelweg weet dat er ook ‘lekkere’ dingen zijn. Waarom zou je dan überhaupt voor gezonde gerechten kiezen? Wat is daar de bedoeling van? Als kinderen niet begrijpen waarom gezond eten belangrijk is, is het ook logisch dat ze de vraag ‘wat eten we vandaag?’ altijd met iets beantwoorden wat net wat minder gezond is.

 

Als opvoeders zijn wij dan ook verantwoordelijk om deze vraag te beantwoorden. Besteed hier niet alleen als school aandacht aan, maar zorg er ook voor dat de ouders dit met hun kinderen bespreken. Zo worden de kinderen bewuster van eten.

 

2.      Maak gezonde makkelijke maaltijden

Kinderen eten niet alleen ongezonder omdat ze weinig trek hebben in gezond eten, maar ook omdat ouders vaak weinig tijd hebben en daarom maar een keertje voor eten bestellen bij home delivery food amsterdam of een andere makkelijke maaltijd kiezen. Dit terwijl gezond eten eigenlijk helemaal niet zoveel tijd in beslag hoeft te nemen. Op apps zoals Pinterest vind je zeer eenvoudige gezonde gerechten die binnen een kwartier te bereiden zijn.

 

Als onderwijsinstelling is het ook mogelijk om kinderen hierover te informeren. Ga samen met ze aan de slag met het koken van gezonde en snelle recepten. Zo spreek je niet alleen verschillende vaardigheden zoals rekenen en begrijpend lezen aan, maar is de kans ook groot dat ze dit thuis zelf eens willen proberen.

 

3.      Probeer nieuwe gerechten uit

Veel gezinnen houden zich aan een standaard repertoire van eten.  Hierdoor eten ze iedere week bijna dezelfde gerechten. En dat is jammer, want zo krijgen de smaakpappillen van kinderen niet de stimulans die ze nodig hebben om nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Daarom is het belangrijk om kinderen met nieuwe smaken en cuisines in aanraking te brengen. Bijvoorbeeld een keer eten bestellen enschede en dan voor een geheel nieuwe wereldkeuken kiezen. Met gerechten die ze eigenlijk niet kennen.

 

Ook in het onderwijs kunnen ze hier aandacht aan besteden. Op de meeste scholen zien we dat heel veel kinderen met verschillende achtergronden aanwezig zijn. Laat deze kinderen ook eens iets speciaals uit hun keuken mee brengen. Zo geef je kinderen de kans om nieuwe smaken te ontdekken.