Waterkokers zorgen dat je snel beschikt over kokend water. Ze zijn er in verschillende soorten, prijsklassen en maten; van hele goedkope plastic uitvoeringen, tot exclusieve design modellen van glanzend roestvrij staal. Hoe kies je eigenlijk de juiste waterkoker?
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterkoker?
Bij waterkokers zijn er een aantal punten waar je op kunt letten bij de aanschaf, zodat je de voor jouw situatie ideale waterkoker kunt kiezen.
- Inhoud: ben je alleenstaand dan heb je meer aan een kleinere inhoud, zodat je niet steeds veel te veel water hoeft te koken. Anderzijds heb je met een groot gezin niets aan een inhoud voor twee kopjes.
- Vermogen: hoe groter het vermogen, hoe sneller het water kookt.
- Materiaal: waterkokers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en uitvoeringen. Kies er een die bij je keuken past.
- Ontwerp: het ontwerp is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk. Let ook op de praktische eigenschappen zoals een opbergmogelijkheid voor het snoer en 360 graden draaibaarheid. Kijk ook even ín de kan; een gesloten verwarmingselement is mooier, maar ook handiger. Kalkdeeltjes kunnen zich er niet meer op vastzetten, dus hoef je het niet/nauwelijks meer te ontkalken en leeft je apparaat waarschijnlijk langer.
- Warmhoudfunctie: handig om je theewater op temperatuur te houden. Duurdere modellen beschikken over een instelbare temperatuur omdat voor verschillende soorten thee verschillende temperaturen de voorkeur genieten. Zo zet je groene thee het best bij 70/80 °C terwijl witte thee het best bij 95 °C wordt gezet.
Dan is er natuurlijk ook nog de prijsfactor. Wil je graag een waterkoker met een goede prijs/kwaliteit verhouding, dan is het slim om op internet te vergelijken. Er zijn diverse vergelijkingssites die waterkokers vergelijken op basis van kenmerken, kwaliteit en prijs. Kom je op die manier tot een keuze, dan kun je gaan kijken waar je betreffende waterkoker voor de voordeligste prijs kunt aanschaffen.
Waterkoker ontkalken met citroensap
Het is mogelijk om met citroensap je waterkoker te ontkalken, echter is het wel zo dat niet alle kalk verwijderd zal worden. Maar het voordeel is dat je extra nasmaken zal hebben zoals je bijvoorbeeld wel kan hebben met azijn of zuiveringszout.Koop 2 citroenen of water citroensap op de lokale supermarkt. En pers de citroenen uit in de waterkoker of voeg het citroensap toe, het is maar net water je hebt gehaald. Voeg nu ook water toe en zet daarna je waterkoker aan. Het citroensap zal er nu voor zorgen dat de kalk in je waterkoker verwijderd zal worden. Als het water eenmaal kookt giet je het water met de citroensap er uit en spoel je de waterkoker nogmaals eens goed om. Je zal direct merken dat er een stuk minder kalk er in zit. Het voordeel is dat je nu geen vieze na smaakjes hebt of luchtjes in je thee. Tip: dankzij kalkvrij water hoef je helemaal niet meer te ontkalken. Ontdek op Waterontharderrevolutie.nl hoe jij zacht water kunt krijgen.
Waterkoker Ontkalken met zuiveringszout
Je kan je waterkoker ook ontkalken met zuiveringszout. Zuiveringszout wordt ook wel gebruikt om servies te ontkalken zoals bijvoorbeeld thee kopjes. Hoe ontkalk je een waterkoker met zuiveringszout? Voeg 3 soeplepels zuiveringszout in je waterkoker en vul deze daarna aan met water. En laat daarna de waterkoker voor ongeveer 3 uur staan, als de 3 uur om zijn spoel je waterkoker weer om en kijk je of er nog kalkresten zijn. Mochten deze er nog zijn dan kan je proces herhalen. Je kan ook het water laten koken en daarna het zuiveringszout toevoegen, zorg er voor dat je daarna met bijvoorbeeld een lange lepel in het water roert zodat je het zuiveringszout zich goed kan verspreiden. Spoel hierna uiteraard je waterkoker weer goed om.
Waterkoker Ontkalken met Azijn
Een waterkoker kan je op verschillende manieren ontkalken, het ligt er maar net aan welke producten je in huis hebt. De meest gebruikte methode om een waterkoker te ontkalken is met azijn. Je kan bijvoorbeeld je waterkoker ontkalken met azijn. Vul je waterkoker met water en voeg daarna een flinke scheut azijn er aan toe. Vervolgens zet je de waterkoker aan en laat je het water en de azijn koken, hierdoor zal je waterkoker langzaam gaan ontkalken. De kans is wel groot dat er azijn dampen vrij komen, dus je kan het beste je raam open zetten of even de waterkoker buiten aan zetten. Als je waterkoker klaar is spoel je de waterkoker meerdere malen goed om, dit is nodig om alle azijn er goed uit te spoelen. Want het zou natuurlijk zonden zijn als je thee naar azijn zou smaken.
Recente reacties