Zonnepanelen aangeschaft, waterpomp geïnstalleerd, klimaatplafond geplaatst? Dan ben je al een heel eind op weg naar een duurzaam en klimaatvriendelijk huis. Maar je moet natuurlijk niet de binnenkant vergeten: die kan je ook verduurzamen! Al helemaal nu het een trend is en steeds belangrijker wordt om groen bezig te zijn en over te gaan op duurzame producten, is het verstandig om (kleine) aanpassingen te doen aan je interieur. De meeste spullen kun je namelijk ook in de duurzame variant kopen. Benieuwd naar hoe je dit kunt doen? Lees dan gauw verder voor handige tips!

 

Natuurlijke materialen

In plaats van kunststof is hout een mooi alternatief voor bijvoorbeeld tafels, maar ook voor andere meubels. Hout kan namelijk overal bij en voor alles gebruikt worden! Hout is dus niet alleen een mooi materiaal, maar ook nog eens duurzaam. Het is erg sterk en gaat lang mee. Let er wel op of het hout verantwoord gekapt is, door middel van een FCS-certificaat. Hieraan zie je hoe het gekapt is. Ook kun je kiezen voor houtsoorten die in Nederland voorkomen: hiermee bespaar je heel veel (onnodige) CO2-uitstoot. Wil je het nog beter doen, check dan of er geen chemicaliën in zijn verwerkt tegen slijtage. In plaats daarvan moet het met natuurlijk houtolie zijn bewerkt.

 

Tweedehands spullen

Niets is leuker dan lekker door woonwinkels struinen en alle mooie meubels te bekijken. Je komt veel moois tegen, maar daar zit ook vaak een groot prijskaartje aan vast. Grote kans dat je het dan laat staan. Maar wist je dat die spullen ook vaak in een vintage of tweedehands winkel kan vinden? Weliswaar niet nieuw en wellicht in mindere staat, maar wel voor een veel lagere prijs. Daarnaast ben je dan ook duurzaam bezig: je geeft een oud meubelstuk een nieuw leven! Een lik verf eroverheen en hij lijkt als nieuw. Ook kun je spullen thuis die je eigenlijk wilt weggooien, opnieuw gebruiken. Zet bijvoorbeeld dat ene oude bijzettafeltje neer als nieuw nachtkastje, gebruik lege flessen als leuke vazen voor bloemen of als kaarsenhouder. Mogelijkheden genoeg!

 

Grotere aanpassingen

Je kunt thuis al zelf veel hergebruiken en aanpassen om een duurzamer huis te creëren. Maar je kunt natuurlijk ook al een stap verder gaan: grote aanpassingen verrichten. Zonnepanelen zijn populair, maar je kunt ook klimaatplafonds laten plaatsen. Hierdoor wordt de toevoer van warme en koude lucht efficiënt geregeld en hoeft de airco of verwarming niet constant aan te staan. Hierdoor bespaar je ook nog eens veel kosten! Win-win dus. Nieuwsgierig naar alle mogelijkheden? Kijk dan voor meer informatie op de website van MAT Groep.