Het geluid in een vertrek kan zeer bepalend zijn voor de algemene beleving van bijvoorbeeld de werk- of leefruimte. In een grote ruimte kan geluid erg nagalmen. Veel mensen vinden dit onplezierig en niet sfeervol. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor dit probleem voor handen. Overigens kan een kleine ingreep, zoals het neerleggen van een vloerkleed, op een praktische wijze een positieve bijdrage aanleveren. Voor hele grote ruimtes is dit veel moeilijker te realiseren. Een meer professionele oplossing is dan nodig. Er zijn diverse bedrijven op de markt, die hierin graag met je meedenken. In deze blog geven we je wat tips voor als jouw woning of bedrijfspand slechte ruimte akoestiek heeft.

Oplossingen aan de wand

Een redelijk bekende oplossing zijn de wandpanelen. Deze panelen absorberen het geluid, waardoor de ruimte prettig aanvoelt. Er zijn wandpanelen in allerlei formaten verkrijgbaar. Ook op het gebied van vormgeving is er veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een mooie fotoprint laten plaatsen op het wandpaneel. Ook zijn er meer abstracte vormen verkrijgbaar in diverse kleuren. Je kunt de wandpanelen dus geheel laten aansluiten bij je persoonlijke stijl. De panelen kunnen bijdragen in de sfeer, die je in een bepaalde ruimte wilt oproepen. Specialistische bedrijven kunnen je adviseren hoe groot de panelen het beste kunnen zijn in de desbetreffende ruimte om het probleem goed op te kunnen lossen.

Akoestische lampen, een minder bekend alternatief

Ook aan het plafond kan er eenvoudig een oplossing worden gecreƫerd voor je probleem op gebied van de ruimte akoestiek. Veel plafondelementen hebben een dubbele functie. Ze bieden verlichting en daarnaast absorberen ze het geluid. Wat veel mensen aanspreekt is dat er dus totaal niet zichtbaar is dat er een akoestisch probleem wordt verholpen met deze oplossing. Voor het oog ziet deze oplossing eruit als een mooie lamp, alleen dan wel met een extra functie. Dat kan erg aansprekend zijn!

Andere oplossingen aan het plafond

Plafondelementen zijn over het algemeen een meer traditionele oplossing van een akoestisch probleem. Veel mensen kennen de plafondplaten wel uit wat oudere gebouwen. De huidige plafondelementen hebben veelal een modern uiterlijk gekregen. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een baffle als oplossing. Dit zijn loshangende elementen in een grote ruimte. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een groot uithangbord dat aan het plafond van een winkelcentrum hangt. Ook wordt er regelmatig gekozen voor geometrische vormen, die los in de ruimte hangen. Deze vormen geven een grote ruimte de nodige extra uitstraling. Gelijktijdig bieden zij een geweldig effectieve oplossing voor een akoestisch probleem. Misschien is een baffle wel de meest esthetische manier om je geluidprobleem op te lossen!