Een systeemplafond is een plafond waarbij platen in een plafondconstructie worden gehangen en waarbij het bijzonder eenvoudig is om het schadevrij en netjes te houden. We kennen ze vooral van kantoorgebouwen, maar inmiddels zijn die gebouwen lang niet meer de enige plekken waar systeemplafonds goed tot hun recht komen. Maar wat maakt zulke plafonds zo populair? Waarom winnen systeemplafonds aan terrein op zowel zakelijk gebied als bij particulieren?

 

Geluiddempend, isolerend, handig

Een systeemplafond is dus een plafond dat net even iets onder het daadwerkelijke plafond van een ruimte hangt. Het betreft een constructie die bijzonder eenvoudig te installeren is, zodat de ruimte waarin hij wordt geplaatst, slechts kort buiten gebruik is. Het feit dat dit zo handig is, betekent dat het een bijzonder toegankelijk plafond is voor allerlei verschillende ondernemers en locaties. Daar komt bij dat de manier waarop een systeemplafond geplaatst wordt, betekent dat het van nature een geluiddempend plafond is. Ook zorgt die dubbele laag ervoor dat warmte beter binnen blijft en kou juist beter buiten blijft. Deze isolerende werking zal je uiteindelijk terugvinden op je energierekening, wat natuurlijk altijd goed nieuws is. 

 

Schade? Het is zo hersteld

Schade aan een plafond kan bijzonder vervelend zijn. Immers, als je te maken hebt met een plafond van bijvoorbeeld gipsplaten, is schade echt bijzonder slecht nieuws. Met een beetje pech moet de complete plaat vervangen worden en dat is een klusje dat je niemand gunt. Bij een systeemplafond ligt dat gelukkig net even anders; als daar per ongeluk iets fout gaat en er een beschadiging ontstaat, is het simpelweg een kwestie van het vervangen van de plaat. Deze platen zitten namelijk los in de constructie, zodat je er altijd gemakkelijk bij kan en je dus een plaat eenvoudig kunt vervangen. 

 

Het ruimt ook zo lekker op

Systeemplafonds hebben dus wat ruimte tussen de platen zelf en de verdieping erboven. Dat betekent dat je deze ruimte kunt gebruiken om kabels en leidingen weg te werken. Kabels en leidingen kunnen immers bijzonder slordig ogen en door ze bovenlangs het plafond te laten lopen, haal je ze helemaal uit beeld. Dat is een oplossing die geen enkel ander plafond kan bieden en eentje waar gretig gebruik van wordt gemaakt op de verschillende werkplekken.

 

Ze komen in allerlei stijlen

De tijden dat een systeemplafond werd geassocieerd met saaie kantoorgebouwen en TL-verlichting, liggen inmiddels wel achter ons. Natuurlijk, ze komen nog altijd voor in gebouwen waar de vormgeving niet bovenaan de prioriteitenlijst staat, maar wist je dat systeemplafonds ook vaak gebruikt worden voor plekken waar de stijl wel degelijk van belang is? Hotellobby’s, conferentiezalen, het zijn plekken waar een goede eerste indruk van groot belang is en waar een sjieker vormgegeven systeemplafond bijzonder goed zijn werk doet. En bedenk ook dat die stijlvolle plafonds nog altijd komen met de vele voordelen die men geniet bij andere systeemplafonds. Van isolatie tot opruimen, van een handige constructie tot het snel herstellen van schade. En daarom zijn systeemplafonds zo populair.