Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring biedt een hoop voordelen. Vooral bij het kopen van een wat oudere woning is het raadzaam om een keuring te laten uitvoeren.

 

De roze wolk

Als je het huis van je dromen voor het eerst gezien hebt beland je misschien wel op een roze wolk. Doordat je op die roze wolk terecht bent gekomen zie je misschien wel dingen in het huis over het hoofd die niet in orde zijn.

Dit is natuurlijk niet wenselijk. In zo een geval is het aan te raden een bouwkundig expert in te laten schakelen. Deze zal door een neutrale bril naar het huis kijken en die zal alle gebreken voor je samenvoegen in een rapport.

In sommige gevallen betekent dat dat je heerlijk op je roze wolk kan blijven zitten, maar soms kan het ook zo zijn dat je van je roze wolk afgeslingerd wordt door de lijst aan gebreken die door de bouwkundig expert geconstateerd zijn.

 

Waarom een bouwtechnische keuring?

Wanneer de verkopende partij weet heeft van gebreken die aan het huis zouden zitten dat hij wil verkopen is hij verplicht deze te melden aan de koper. Dit valt onder een van de plichten die een verkoper heeft naar de koper toe. Maar jij als koper hebt ook een plicht. En dat is het onderzoek plicht. Dat wil zeggen dat je zelf ook onderzoek moet doen naar de bouwkundige staat van het huis en of dit is wat je ook kan verwachten.

Met een bouwtechnische keuring zorg je er dan ook voor dat er achteraf geen problemen aan het licht komen die uit dit onderzoek naar voren had moeten komen. Dit rapport laat dan ook zien dat je goed hebt gekeken naar de staat van het huis voordat je over bent gegaan tot de aanschaf van de woning.

 

Kan je de kosten voor een bouwkundige keuring aftrekken?

Als je dan toch bezig bent met het hele kostenplaatje is het helemaal geen gekke vraag om te stellen of de kosten van een bouwkundige keuring ook aftrekbaar zullen zijn. In veel gevallen is het namelijk ook zo dat je de kosten af kan trekken van de belasting bij het dien van je belastingaangifte.

 

Er zit wel een maar aan, want deze moet wel samenhangen met het afsluiten van je hypotheek vanwege aankoop, onderhoud of verbetering aan je huis. Wat in de meeste gevallen natuurlijk wel zo zijn, want in zo een rapport staan zaken die verbeterd kunnen of moeten worden aan het huis.