Blog

5 november 2016

Het is een drukke tijd bij ons. Veel projecten zijn in de uitvoeringsfase gekomen. Wat inhoudt dat we veel op locatie zijn om de vorderingen in de nieuwbouw of renovatie te volgen...

Zo verschillend onze klanten zijn, zo verschillend zijn de gespreken en zo boeiend zijn de ervaringen die we in ons werk opdoen.

In Kampen staan we in een ontmoetingsruimte waar kinderen met een verstandelijke beperking tot 18 jaar permanent wonen. Hun gezamenlijke ontmoetingsplek wordt verbetert. Een betere belevingswereld met meer ruimte, nieuwe meubels, beter licht en betere akoestiek. Verbouwen in een omgeving waar mensen wonen vraagt om een zorgvuldige aanpak.  Vooral hier, omdat voor deze jongeren elke verandering in hun leefomgeving een grote impact kan hebben. Maanden lang wordt er voorafgaand aan de verbouwing, onderzocht hoe de extra prikkels die voortkomen uit de verbouwing zo goed mogelijk gereguleerd kunnen worden.

En wat kan de praktijk ons dan verrassen! We staan in ruimte die niet af is en waar volgende week de dagelijkse structuur weer zal worden aangeboden door de begeleiders. Ik vraag aan mijn klant: waar heb je nu het meest tegen op gezien? Klant: tegen het feit dat de kinderen geen televisie konden kijken in deze ruimte op de tijden dat ze dat gewend waren. Wij dachten dat de televisie een belangrijk onderdeel is van de belevingswereld van de kinderen. Ik vraag: hoe ben je daar mee omgegaan? Klant: we hebben de kinderen televisie op een tablet laten kijken; bij elkaar in deze ruimte of op hun eigen kamer. Wat heeft het opgeleverd vraag ik? Klant: dat we overwegen om geen televisie meer terug te plaatsen na de verbouwing! Onze kinderen ervaren samen, elk op een tablet, televisie kijken als heel fijn tijdverdrijf. Individueel en toch samen. We gaan het in elk geval proberen!

Meer